Pigment Nedir ?


Pigment nedir?

Renklerinden dolayı çeşitli boyaların üretiminde kullanılan ince toz halindeki anorganik ve organik bileşikler. Pigmentler, boyaların tersine sıvılarda çözünmezler. Ancak sıvılar içinde süspansiyon şeklinde dağılırlar. Pigmentler bir tuz, tuzlar karışımı, oksit ve metal olabilirpigment
Boyacılıkta pigment olarak kullanılan renkli maddeler tabii veya sentetik anorganik, organik bileşiklerden veya her iki sınıfa bağlı bileşiklerin karışımlarından ibaret olabilir. Bu pigmentlerin, suda çözünmemek, yağlarda çözünmemek veya çok az çözünmek, ışıktan ve atmosferik tesirlerden zarar görmemek ve örtme özelliklerinin olması gerekir. Organik pigmentler, suda ve yağlarda çözündüğünden boyalarda kullanılabilmesi için organik pigmentin bazı metallerle, tanen veya tuzlarla karıştırılıp lak haline getirilmesi gerekir. Anorganik pigmentler tabii ve sun’i olmak üzere çok çeşitlidir: 1. Beyaz pigmentler: Üstübeç, esas itibariyle bir kurşun hidrokarbonat olup, çok eski tarihlerden beri
bilinir. Piyasadaki üstübeç üretim şartlarına bağlı olarak çeşitli oranda PbCO 3 ile 2PbCO 3 . PbO.H 2 O ihtiva eder. Çinko üstübeci, bir çinko oksit (ZnO) olup zehir olan üstübeç yerine kullanılır ve çinko beyazı da denir. Zehirsizdir, fakat örtme gücü ve dış tesirlere karşı dayanıklılığı üstübeç kadar değildir.
Çinko sülfür, ince beyaz bir toz olup formülü 4ZnS, H 2 O dur. Bu üstübeç yağla iyice karıştırılabilir.
Üstübece göre daha iyi örtme kabiliyeti vardır. Litopon, çeşitli oranlarda çinko sülfür ve baryum sülfat ihtiva eden ince beyaz bir tozdur. Yağ ile yüksek örtme gücü olan hamur verir. Titan oksit, çok iyi bir pigment olup, örtme gücü çinko okside nazaran üçbuçuk misli daha çoktur. En çok kullanılan beyaz pigmenttir. % 50 kadar TiO 2 ihtiva eden illmenit adındaki cevherden elde edilir.
Kalsiyum karbonat (kireçtaşı), kalsiyum sülfat, silis, talk ve kaolin de beyaz pigment olarak kullanılır.
2. Kırmızı pigmentler: Sülügen (minium), en çok kullanılan pigmentlerden olup formülü Pb 3 O 4 ’tür.
Çok eski çağlardan beri bilinen ve örtme gücü çok olan bilhassa demirin paslanmasını önleyen bir boyadır.
Demir 3 Oksit; İngiliz kırmızısı veya kalkotar adı verilen bu pigment, sert zararsız bir pigmenttir. Cıva sülfür; çok güzel kırmızı bir pigment olup, örtme gücüne sahiptir. Fakat kolayca kahve renkli olur,
pahalı ve zehirlidir. Antimon sülfür (Sb 2 S 3 ), Kadmiyum kırmızı (kadmiyum sülfür ile kadmiyum selenür
karışımı) birer kırmızı pigmenttirler.
3. Sarı pigmentler: Krom sarıları [PbCrO 4 nPb (OH) 2 ], çinko sarıları(ZnCrO 4 ZnO), baryum kromatlı sarılar, kadmiyum sarıları, sarı killer (Fe 2 O 3 H 2 O’lu killer) antimon sarıları ve arsenik sülfürlerdir.
4. Mavi pigmentler: Bu pigmentler arasında ultramarin, Prusya mavisi, Thurnbull mavisi, bakırlı ve kobaltlı pigmentler vardır.
5. Yeşil pigmentler: Krom yeşili (Cr 2 O 3 ), Guignet yeşili veya zümrüt yeşili (Cr 2 O 3 2H 2 O), Schweinfurt yeşili (Cu (CH 3 COO) 2 . 3CuOAs 2 O 3 ) Scheele yeşili, Viyana yeşili ve malahit yeşili (CuCO 3 Cu (OH) 2 )
tabii yeşil pigmentlerdir.
6. Mor pigmentler: Kobalt moru, Nurnberg moru ve ultramarin moru, mavi pigmentler sınıfındandır. 7. Siyah pigmentler: Bitkisel, hayvansal ve madensel siyah pigmentler vardır.
Bazı metaller, çeşitli usullerle toz haline getirilerek pigment olarak kullanılır. Düşük sıcaklıkta
ışıldamalar veren pigmentler vardır. Uranyum tuzları, kalsiyum florür, kalsiyum tungustat gibi bazı pigmentler floresan verir. Toprak alkali ve çinko sülfürlerle çinko silikatler fosforesan veren pigmentlerdir.

Sözlükte "pigment" ne demek?

1. Canlı bir organizmanın oluşturduğu, ona özel bir renk veren kimyasal madde.

Pigment kelimesinin ingilizcesi

v. color, tint; add pigment
n. coloring material used as paint or dye; colored substance in cells
n. pigment, coloring material used as paint or dye, colored substance in cells
Köken: Fransızca



grafikvetasarim

Grafik Tasarım ve Sosyal Medya konusundaki haberleri takip edebileceğiniz ve sektör haberlerine en hızlı bir şekilde ulaşabileceğiniz bir haber kaynağıdır.

© 2011-2013 Tüm hakları saklıdır.

Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamazlar.


 
Ana Sayfa | İletişim |Hakkımızda
Copyright © 2013. Grafik ve Tasarım - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..