Ana Sayfa » , , , , » Web Tasarımında 2013 Trendi.

Web Tasarımında 2013 Trendi.


Her yıl geleneksel hale gelen yeni yılın web tasarım trendlerine birlikte göz atalım. Geçen yılın öngörüleri, genelde uygulandı ve gelişmeler o trendler üzerinden gerçekleşti. Bakalım bu yıl web tasarımında trend olması beklenen unsurlar neler gibi olacak?

Responsive Web Design (Duyarlı Tasarımlar)

Geçtiğimiz yılın trendleri içerisinde yer alan (RWD) Duyarlı web tasarımları, bu yılın da trendi olmaya devam edecek. Sabit ve mobil cihazlarda yelpazenin genişlemesi ile her ekrana uyum sağlayan likit tasarımlar kendini iyice belli edecek gibi görünüyor. Yani tasarımları ister büyük bir ekranda, ister akıllı cep telefonunuzda, ister tabletinizde görüntüleyin aldığınız sonuç farklı noktalarda olmayacak.
Burada responsive özellikli bir  wordpress temasını canlı olarak inceleyebilirsiniz. Bu noktada tasarımcılar için hem zor, hem de kolay bir durum ortaya çıkıyor. Büyük ihtimalle sadece bir ana sayfa, hatta konsept bir layout tasarımı sonrası iş, ağırlıklı olarak frontend geliştiriciler ile tasarımcıların ortak çalışmalarına bakıyor olacak.

Tipografik Tasarımlar

Geçtiğimiz yıllarda daha çok görsel ağırlıklı giden tasarım işleri, bu yılın son dönemi de dahil olmak üzere -sanki yeni keşfedilmişçesine- tipografinin de işin içine girmesi ile keyifleniyor. Bu yıl içerisinde tasarlanan bir çok sitede tipografik oluşumlar göreceğimiz kesin gibi. Hatta web tasarımın ana unsurlarından biri olması da olası.

Büyük Görseller

Her yıl süregelen trendlerden biride web sitelerinde daha büyük görsellerin kullanılmaya başlaması. Bu konuda her yılki sebep sonuç ilişkisi devam ediyor, sürekli artan internet hızları sayesinde eskiden olduğu kadar önemli olmayan görsel optimizasyonu (tamamen de yok sayamayız) sayesinde, artık çok daha kaliteli ve büyük imajları web sitelerinde ve web tabanlı uygulamalarda görmek olası. Bu sayede web sitelerinin de neredeyse basılı işlerdeki görsel kaliteye ulaşabileceğini ön görmek mümkün.

HTML5, CSS3 & Paralaks Kaydırma Efektleri

Flash artık yavaş yavaş ömrünü tamamlayarak yerini HTML 5′e bırakmaya hazırlanıyor. HTML5 ve CSS3 gibi teknolojilerle kodlanan modern sayfalar ile birlikte sıkça görmeye başlayacağımız bir trend ise paralaks kaydırma efektleri olacak. Daha önce burada size bahsettiğim uygulamayı zaten bu yılın sonlarına doğru bol bol görmeye başlamıştık. Tabi bu uygulamanın sadece yatayda değil, dikey kaydırmada da etkili olacağının altını çizmek gerek.

Minimalizm & Sadelik

Her geçen yıl daha da benimsenmeye başlayan minimalist ve sade tasarım yaklaşımlarını, bu yıl da sık sık ekranlarımızda görüyor olacağız. Tasarımlarda Tipografik unsurların daha çok yer alacağı öngörüsü ile birlikte, bu minimal yaklaşımın daha keyifli bir hal alacağını düşünenlerdenim. Sade tasarımlar her zaman daha kolay anlaşılabilir, derdini zahmetsizce ve çabuk anlatan işler olduğundan, internet üzerindeki tüketim hızını da dikkate aldığımızda, bu olguyu da 2013 trendleri arasında rahatça saymak mümkün.
Windows 8 ile birlikte gelen Metro UI, sadelik konusunda güzel ipuçları veren bir uygulama. Daha sade, işlevsel ve geleceğe dönük tasarımları bu yıl içerisinde ekranlarımızda sık göreceğiz.

Skeuomorphism

Tam olarak anlamsal karşılığını açıklamak güç olsa da, aşağı yukarı fiziksel olarak var olan bir objenin tasarımını yaparken, o objenin sahip olduğu malzeme ve teknikleri tasarıma yansıtmak olarak açıklanabilir. Kafanız mı karıştı? Bir örnekle açıklamak daha kolay olabilir. Örneğin bir takvim tasarlıyorsunuz, takvimi mümkün olduğunca gerçeğe benzeterek kağıt gibi, üzerinde yırtıkları ve koçanı ile birlikte tasarlamak, ya da ahşap bir tasarım üzerinde göstereceklerinizi yine ahşaba özgü gereklilikleri yansıtarak (parlaklık, doku, perçin, çivi) ortaya koymak olarak tanımlanabilir.
Aslında bu trendin özellikle apple ürünleri ile birlikte gelen yazılımların arayüzleri ile kendine yer bulduğundan söz etmek mümkün. Örnek olarak, Kontak Listesi, Takvim ve Notlar tam olarak  Skeuomorphism’e örnek oluşturan arayüzler.
Bu stilin bu yıl içinde web ara yüzlerinde de daha sıkça görülmeye başlayacağı konusunda bir beklenti mevcut. Tabii bunu zaman gösterecek.

Daha Büyük Butonlar

Yıllardır değişmeyen trendlerden biri daha. Her yıl daha, çok daha büyük butonlar bu yıl da trend olacağa benzer. Kullanıcının site üzerindeki manevralarını çok daha kolay yapmasını sağlayarak kullanılabilirliği yükseltecek iri kıyım butonlar, bu yılın da modası olacak.

Genel Beklentiler

Bu ana maddelerin haricinde, ekranlarımıza düşecek yeni nesil tasarımlarda görülmesi beklenen diğer unsurları inceleyecek olursak, tek sayfalık tasarım modası artarak yayılacak gibi gözüküyor. Zaten sıkça kullanılan grid temelli tasarımlar iyice yerli yerine oturacak. Tasarımların içerisinde dairesel öğeler daha fazla yer alacak. Eski ve eskimiş (Retro ve Vintage) elemanlara yer vermek bu senenin de favorisi olacağa benzer. Daha büyük ve kalın objeler, font ve görsel kullanımını da bu listede saymak mümkün. 

Crowdsourcing

Bu yıl içerisinde artış göstermesi beklenen çalışma ve projelendirme yöntemlerinden biri de crowdsourcing olabilir. Crowdsourcing tanımı kısaca bir proje talebinin farklı gruplar ve alternatif kişilerce çalışılıp, müşterinin ortaya çıkan işler içerisinde kendisi için en uygunu seçmesi  olarak tanımlanabilir.
Crowdsourcing’de süreç proje tanımı ve brief ile başlar, ardından bu iş için oluşturulmuş platform ve gruplar ile iş paylaşılır, çok sayıda tasarım yapılır, geri dönüş ve revizeler sonrası en uygun ve işlevsel, beklentileri karşılayan tasarım seçilir ve hayata geçirilir.
Bu yıl içerisinde büyüklü küçüklü projeler ile ilgili buna benzer çalışma yöntemlerini duyma olasılığımız yüksek.
Genel olarak önümüzdeki yılın web tasarım dünyasında bu şekilde geçmesi mümkün, hepinizin iyi ve yaratıcı bir yıl geçirmenizi dilerim
grafikvetasarim

0 yorum:

Yorum Gönder

Teşekkürler.

Grafik Tasarım ve Sosyal Medya konusundaki haberleri takip edebileceğiniz ve sektör haberlerine en hızlı bir şekilde ulaşabileceğiniz bir haber kaynağıdır.

© 2011-2013 Tüm hakları saklıdır.

Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Kaynak gösterilmeden yayınlanamazlar.


 
Ana Sayfa | İletişim |Hakkımızda
Copyright © 2013. Grafik ve Tasarım - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..